Hogyan használd biztonságosan?

Az internetes vásárlásokkal szemben sok ember ellenérzéssel, de legalábbis bizalmatlansággal viseltetik, mivel az adás-vétel látatlanban történik. A vásárlónak nem áll módjában megtekinteni a terméket (ami használt vagy szépséghibás árunál különösen nagy kockázatot jelent), ha nem tetszik a megrendelt termék, nem tudja visszavinni, és a garanciát is nehezebb látatlanban érvényesíteni, mintha csak be kellene menni az üzletbe vagy egy szervízbe. Jó hír viszont, hogy ezek a problémák okos, körültekintő vásárlással és a megfelelő előkészületekkel, kommunikációval és odafigyeléssel kiküszöbölhetők.

Alapvető tudnivalók

1) Alapvető tudnivalók

 1. A Bútoros.com egy online közvetítő felület, ami segít a bútort értékesíteni kívánó és a bútort kereső feleknek, hogy gyorsan és kényelmesen egymásra találjanak. A Bútoros.com tehát nem webshop, ezért a webshopokra való törvényi előírások (garancia, elállási és visszaadási jog, stb.) az oldal üzemeltetőjére nem vonatkozik. Az eladó és a vevő közötti adás-vételre a magántulajdon értékesítésére vonatkozó törvények és előírások érvényesek.
 2. Minden felhasználó, aki regisztrál az oldalon, automatikusan elismeri magára nézve az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat. Hirdetés feladásakor a hirdető automatikusan regisztrál is a Bútoros.com-ra.

2) Tanácsok a biztonságos böngészéshez

 1. A fiókod és adataid biztonsága érdekében jelszavadat ne add meg senkinek! Ha bárki a Bútoros.com-ra hivatkozva kéri a jelszavadat, ne add meg neki – megköszönjük viszont, ha értesítesz minket az ilyen jellegű visszaélésekről.
 2. Biztonsági okokból válaszd meg úgy a jelszavad, hogy legyen benne kis- és nagybetűk egyaránt, és tartalmazzon legalább egy számot is! Ha lehetséges, ne ugyanazt a jelszót használd a Bútoros.com profilodhoz, mint amit az e-mail fiókodhoz, a Facebook profilodhoz vagy a netbankos bejelentkezéshez használsz.
 3. Ha az a gyanúd támad, hogy valaki belépett a profilodba, esetleg onnan próbált meg hirdetést feladni vagy bútort vásárolni, azonnal változtasd meg a jelszavad!
 4. Ha valaki a nevedben és személyes adataiddal tett fel hirdetést vagy próbált meg vásárolni, jelentsd nekünk, hogy megtehessük a megfelelő óvintézkedéseket az „ál-felhasználó” által okozott (esetleges) károk megelőzése / helyrehozása érdekében.
 5. Böngészés után mindig lépj ki a rendszerből!
 6. Sok böngésző megjegyzi a felhasználóneved és/vagy jelszavadat, ezért ha nyilvános gépnél (internet caféban, könyvtárban, iskolában, stb.) böngészed az oldalunkat, gondoskodj róla, hogy böngészés után az oldalhoz tartozó cookie-k törlődjenek a böngésző memóriájából! (Ha kell, kérj hozzá segítséget!)
 7. Habár igyekszünk kiszűrni a valótlan hirdetéseket, jó ha nyitva tartod a szemed. Amennyiben gyanús hirdetést látsz, vagy panaszt tennél egyik hirdetőre, jelezd ezt felénk az info@butoros.com e-mail címen.
Alapvető tudnivalók
Alapvető tudnivalók

3) Tanácsok vásárlóknak

Mire is figyelj, ha biztonságosan szeretnél a Bútoros.com-on bútort vagy lakberendezési kiegészítőt vásárolni? A következő dolgokra mindenképpen:

 1. Alaposan olvasd el a hirdetésben foglalt adatokat, feltételeket, jellemzőket. Ezzel rengeteg kellemetlenségtől és félreértéstől kímélheted meg magad és az eladót is. Mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy használd részletes keresőnket, és igyekezz minél pontosabban megadni a keresett bútor jellemzőit, így eleve már csak a számodra legmegfelelőbb, az általad kívánt paraméterekkel rendelkező bútorok hirdetései kerülnek eléd.Ha nem vagy biztos valamiben, vagy nem egyértelmű a hirdetés megfogalmazása, vedd fel a kapcsolatot a hirdetővel!
 2. Ha módodban áll, tekintsd meg vásárlás előtt személyesen is a kiszemelt bútort. Természetesen ez nem mindig lehetséges, de a kereső használatával kiszűrheted azokat a hirdetéseket, amelyek a közeledben vannak. A személyes találkozás során nemcsak a bútor állapotáról győződhetsz meg, hanem a hirdető megbízhatóságáról is.
 3. Sajnos minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak szélhámosok a hirdetők között, akik a vásárlók átverésére, megkárosítására törekszenek, miközben nem árulnak valódi terméket, vagy nem olyan minőségű és állapotú bútort akarnak rád sózni, amilyet a hirdetésükben megjelöltek. Ezért soha nem utalj előre pénzt az eladónak! Igyekezz utánvétes vagy helyszíni készpénzes fizetésben megegyezni.
 4. Ha nagy értékű vagy ritka, egyedi bútort vásárolsz, és nincs lehetőséged azonnali személyes találkozóra, ugyanakkor azt sem szeretnéd, ha elkapkodnák az orrod elől a kiszemelt terméket, próbálj meg előlegfizetésben megegyezni az eladóval, és a teljes összeget csak azután kifizetni, miután meggyőződtél róla, hogy nem fog rossz helyre kerülni a pénzed!
 5. Személyes találkozó esetén érdemes a vásárolt bútor eredeti gazdájától tippeket, tanácsokat kérni a bútor ápolásával, karbantartásával kapcsolatban – előfordulhat, hogy olyan értékes ötletekkel leszel gazdagabb, amik magadtól nem feltétlenül jutttak volna eszedbe.
 6. Bár igyekszünk a Bútoros-com oldalon megjelent hirdetések közül kiszűrni a valótlanokat, előfordulhat, hogy mégis ilyen hirdetésbe botlasz. Ilyenek lehetnek például a magyartalan, vélhetően fordtóprogrammal készült hirdetések, vagy amikor a hirdetés szövege és a hozzá feltöltött képek nincsenek összhangban. Arra kérünk, hogy ezekre ne válaszolj, hanem jelentsd nekünk őket az info@butoros.com e-mail címen.

Alapvető tudnivalók

4) Tanácsok hirdetőknek és eladóknak

Tanácsaink, javaslataink arra az esetre, ha nem a vevői, hanem az eladói, hirdetői oldalon állsz:

 1. A meghirdetett termékeket a félreértések elkerülése érdekében mindig igyekezz a lehető legrészletesebben bemutatni! Minél több paramétert kitöltesz a hirdetés feladásakor, annál valószínűbb, hogy pont azok fognak rábukkanni a hirdetésedre, akik az általad eladni kívánt bútort keresik. Ezzel a kis idő- és energiaráfordítással elkerülheted, hogy rengeteg, ponos információkat kérő hívás és megkeresés érkezzen hozzád, amiknek többsége valószínűleg egyébként sem lenne releváns számodra. Ráadásul nemcsak magadat, de a leendő vásárlóidat is rengeteg kényelmetlenségtől és utánajárástól kíméled meg ezáltal.
 2. Ha fényképet töltesz fel, az lehetőleg a meghirdetett bútordarabról készült fotó legyen, de katalógusból vagy internetről vadászott kép. Ezek, bár kétségkívül esztétikusabban néznek ki, mint amiket otthon csinál az ember a mobiljával, de (főleg használt bútor esetében) egyáltalán nem azt az állapotot tükrözik, amiben a meghiretett bútor van, sőt, nem ritka, hogy nem is pontosan az a szín vagy modell van a képen, amit meghirdetsz. Feltölthetsz természetesen ilyen fotókat is, de javasoljuk, hogy legalább egy képen pontosan az a bútordarab legyen, amit el szeretnél adni.
 3. Ne titkold el, ha bútorodon bármilyen sérülés vagy hiba található, mert legkésőbb a vásárláskor úgyis kiderül.
 4. Az ár meghatározásakor igyekezz reális lenni. Nem érdemes úgy gondolkodni, hogy sokkal drágábban hirdeted meg a bútort, mert úgyis alkudni fog a vevő az árból, mivel így előfordulhat, hogy nem fogsz beleférni a keresés során abba az árkategóriába, amibe egyébként tartoznál, ha a reális eladási árat adtad volna meg.
 5. Ha a kiszállítás és/vagy csomagolás költsége nincs benne az általad feltüntetett árban, ezt mindenképpen kommunikáld egyértelműen, ha máskor nem is, legkésőbb amikor a vevővel egyeztetsz az átvétel részleteiről!
 6. Nemcsak eladói, de vevői oldalon is nagyon sok a visszaélés az internetes adás-vételek során. Ezért a legbiztonságosabb, ha személyesen adod át az eladni kívánt bútort, és ha lehet, ezt nyilvános helyen tedd meg. Jó, ha kísérőt is tudsz vinni magaddal. A személyes áradás nemcsak a biztonságodat szolgálja, hanem egyúttal garanciát jelent arra is, hogy a vevő később nem fogja fel nem tüntetett hibákra hivatkozva visszaküldeni a terméket / visszakérni a pénzét, mivel a személyes átadáskor meggyőződhetett róla, hogy a termék abban az állapotban van, amilyenben meghirdették és megvásárolta.
 7. Ha egy mód van rá, ne add fel postán az árut! Egyrészt nem lehetsz biztos benne, hogy a megfelelő gondossággal kezelik a szállítás során, és nem keletkezik benne semmilyen kár, másrészt így arról sem lehetsz meggyőződve, hogy valóban megkapta vagy nem kapta meg a vevőd a terméket – az ilyen jellegű visszaélések a személyes átadással mind-mind kiküszöbölhetők.
 8. Ha mégis postán vagy futárral kézbesíted a terméket, addig ne indítsd útjára, amíg a vevővel meg nem egyeztetek a fizetési feltételekben. Ha nagy értékű vagy egyedi bútort készülsz eladni, esetleg többen is érdeklődnek a meghirdetett terméked iránt, előleg-utalást is kérhetsz, hogy megbizonyosodhass róla: vásárlódnak komolyan a szándékai.

5) Tanácsok mindkét félnek

 1. Minden adás-vétellel kapcsolatos dokumentumot őrizz meg, hogy legyenek bizonyítékaid egy esetleges csalás esetén! Az átadás-átvételkor érdemes valamilyen bizonylatot készíteni, ami hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a csere a megbeszélt módon megtörtént.
 2. Bármilyen gyanús hirdetést vagy hirdetőt látsz az oldalon, kérjük, jelentsd nekünk az info@butoros.com e-mail címre. Ha eladóként olyan vevővel vagy eladóval akadt dolgod, aki átvert: nem jelent meg a megbeszélt helyen és időben, és erről nem tájékoztatott Téged előre, esetleg megfenyegetett vagy bármi módon veszélyes volt a testi épségedre, biztonságodra, pénzügyileg megkárosított, stb., ezt is tudasd velünk, hogy megfelelően felléphessünk ezek ellen a felhasználók ellen, és a jövőben elkerülhetővé váljanak az ilyen jellegű kellemetlenségek, attrocitások.
 3. Ha minden óvintézkedés és elővigyázatosság ellenére átvertek vagy visszaéltek az adataiddal, első dolgod legyen feljelentést tenni a lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon! Ilyenkor jól jönnek azok a dokumentumok, amiket az adás-vétellel kapcsolatban megőriztél – minden ilyet vigyél magaddal kinyomtatva, ezzel ugyanis meggyorsíthatod és nagyban segítheted az illetékes szervek munkáját. Ha megvan, nyomtasd ki a hirdetés oldalát, illetve az eladóval / vevővel váltott üzeneteidet is! A Bútoros.com minden ilyen ügyben a tőle telhető legalaposabban és leggyorsabban igyekszik segíteni a hatóságok munkáját.
Alapvető tudnivalók

A fenti tanácsok betartásával nemcsak saját magadnak és a többi felhasználónak kedvezel, de nekünk is hatalmas szívességet teszel, és jelentősen megkönnyíted a munkánkat. Ezt előre is köszönjük Neked – cserébe mi is igyekszünk kiváló szolgáltatással, érdekes tartalommal és segítőkész csapattal a rendelkezésedre állni.

Üdvözlettel:
A Bútoros.com csapata